Tuesday, January 13, 2009
Selalunya pancake ni dimakan semasa breakfast. Tapi sebab baru dpt resepi ni dari myresipi.com. So apa salahnya mencuba. Memang senang nak buat pancake ni.
Bahan-bahan:
115 gm tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil cream of tartar
25 gm butter
1 biji telur
150 ml susu segar
1 sudu besar gula
sedikit garam
Cara-cara:
1. Campurkan tepung gandum, soda bikarbonat, cream of tartar. Kalau rajin boleh diayak.
2. Masukkan gula dan garam. Gaul sebati.
3. Masukkan butter dan sebatikan dengan tepung.
4. Pukul telur dan masukkan dalam tepung. Masukkan susu segar dan kacau menggunakan whisk.
5. Panaskan non stick pan, sendukkan adunan pancake ke dalam pan.
6. Bila nampak gelembung2 pada pancake menunjukkan pancake sudah boleh diterbalikkan.
7. Setelah masak angkat dan sejukkan. Sedia untuk dimakan dengan madu atau pun yang sewaktu dengannya.
Labels: MY MENU, Pencuci Mulut
0 comments:
Post a Comment