Saturday, June 6, 2009
Ha..korang jangan tak caya lak ya. entry ini khas untuk semua rakan2 yang suka ke dapur. Saya nak berkongsi satu tips berguna untuk menjadikan bawang goreng kita tu rangup serangup2nya. Petua berguna ni sy dpt dari Sifu Chef yang paling sy admired! tak lain tak bukan Abg Mat Gebu itu. Sekalung penghargaan utk beliau kerana berkongsi petua ini. Tips yang berguna eloklah dipanjangkan utk org lain kan.
Ok, begini caranya :
1. Kupas bawang merah, cuci bersih dan toskan.
2. Hiris nipis2 bawang tersebut.
3. Campurkan dgn 1/2 sudu kecil guna dan garam halus, gaul rata.
4. Goreng hingga keperangan, angkat dan toskan minyak atas paper towel.
5. Simpan dalam bekas kedap udara.
Hasilnya memang rangup. Selamat mencuba ya. Bawang goreng ini sesuai ditabur di atas apa jenis sup. Kalau rajin, boleh la buat lebih sket dan simpan, elok utk kesihatan kalau nak dibandingkan dgn bawang goreng apa2 jenama yang kita beli kat kedai tu kan. Just sharing..
1 comments:
hai... nk tny...kalu masukkan gula garam, x rasa masin manis ke?? nt x tjejas ke rasa masakan mknn kita? cth : sup? sbb sy de buh garam.. mkn dg mi goreng, rasa la masin pd bwg..hehehee.. apapun thanks 4 shanring. :D
Post a Comment