Friday, December 19, 2008

Salam semua..lama betul tak posting kat blog ni. Lately, rasa quite malas utk posting. But today, tiba-tiba rajin to cook. So this evening CZa cook Sweet Sour Seabass and mixed fried vegie (mushroom+spinach+carrot+prawn).

Siakap ni dah dipotong dua sebab besar sgt. Save cooking oil.


En3 kali ni sebenarnya dah lama dah buat..sblm raya haji lagi. tapi lupa nak post. Resipi CZa took from blog sapa dah ya, lupa. Tapi biasa la, ubah suai ikut kreativiti sendiri. Akhirnya jadilah Ayam Goreng Berempah ni. Taste pun ok, not bad. Rindu lak ayam goreng Gulam Rasul kat Teluk Intan tu.

Sunday, November 9, 2008

Bihun Sup

Untuk dinner malam ni, CZa masak simple sangat...sebab hubby pun nak diet..so CZa buatkan Bihun Sup...
just letak ayam, telur, prawn ball dan sayur2. Memang menyihatkan la menu ni..apa pun ..memang sedap!


Saturday, November 8, 2008

My Lasagna

Hmmmm.....this week, CZa masak lasagna...he he.biru mata hitamku ni...
kenapa tiba2 teringin nak masak lasagna ni...hmmm..semua sebab my best friend Linda bgtau nak makan lasagna...so CZa try la masak...cari2 resepi kat Abg Mat Gebeww n Resepiogy tu...so guna kreativiti CZa..maka terhasil lah My Lasagna..sedap jugak la...ptg tu jugak antar 2 potong kat Linda...apa lg..suka la makcik tu..dpt makan lasagna ...he he. Hubby pun suka makan....Esoknya baru abissss....

Untuk sesiapa yang nak try boleh ikut resepi kat link ni -> http://resepiogy.blogspot.com/2007/09/lasagna-senang.html. Thanx to kak ogy. Tp CZa ada alter bbrp part jugak, ikut kreativiti masing2.


Ni Lasagna yg dah siap...kurang mengancam sket..sebab meat sauce tu belum kering sangat...mcm basah sket la..apa pun sedap dimakan..

Kepingan Lasagna...ada lagi stok..CZa guna 4 keping je ari tu..

Meat sauce :- CZa guna daging cincang Ramly, sos Prego, cendawan, tomato

So senang nak buat white sauce ni....

Sunday, November 2, 2008

Hari ni CZa teringin nak masak spageti bolognaise. Kebetulan sebelah petang tu hubby bawak pi Giant Seri Manjung, jadi terus beli barang2 untuk masak. Daging lembu cincang Ramly, spageti San Remo dan tomato. Sos Prego Traditional memang ada stok lg kat rumah. Last CZa masak spageti ni masak jamuan raya anjuran supervisor last 2 weeks. Ari ni malas nak taip resepi sebab masa terhad. Kalau ada masa CZa update lagi post ni.


Sunday, October 26, 2008

This week CZa masak bihun singapore (petang Sabtu) and bihun goreng biasa (pagi Ahad). Resepi malas sket nak tulis. Anyway masakan simple je. Semua org boleh buat.

Hiasan bihun singapore ni is telur dadar yg dihiris. Got this recipe from Noni, mama Alya and Afieq. Thanx Noni! Sebelum ni tak expert buat ni. So skrg ni dah pandai.

Bihun goreng biasa ni lak CZa guna perencah bihun goreng Adabi je. So simple, yet sedap dimakan. Sesuai dimakan bersama keropok ikan, stok dari Kelantan. Hmm...so rindu la kat mek kat kg bila makan bihun goreng ni...rindu masakan mekkkkk...

Sunday, October 12, 2008

Kat sini CZa letakkan few pictures yang boleh membantu rakan2 untuk mengenali bahan-bahan mentah yang sering digunakan dalam masakan seharian. Moga gambar2 ini juga dapat membantu suami tersayang CZa membeli bahan2 tersebut. Ok tak abang?

Halia










Lengkuas







Kunyit








Serai


Assalamualaikum...hmm....lama betul tak publish post kat blog CZa ini. Now dah jumpa new hobby. Sejak jumpa blog Abg Mat Gebeww tu..terus excited nak masak n post kat blog. So ptg td CZa masak Makaroni Goreng untuk my beloved hubby, ari ni last day Abang puasa 6. So esok abang boleh la beraya sekali lagi. Resepi ini diolah dari resepi Pasta Goreng Abg Mat Gebeww...thanx ya. Dah mintak halal hari tu. Cuma CZa guna makaroni sebab mmg dah sedia ada stok, tak perlu membazir. Tapi CZa olah ikut kreativiti sendiri, sebab CZa memang minat masak.

Bahan-Bahan :-

200g pasta apa2 jenis, direbus hingga lembut dan toskan (CZa guna makaroni)
1 tin sos spageti Campbell perisa tomato, basil and garlic (CZa guna brand Prego perisa Traditional)
1 biji bawang besar didadu (CZa guna bawang besar yang kaler oren sebab mmg selalu guna bawang ni)
3 ulas bawang putih dicincang halus
5 biji cendawan butang segar/dalam tin dihiris (CZa guna 9 biji tomato ceri dibelah dua)
4 biji cili padi dihiris halus (CZa tambah cili merah dan cili hijau yg dihiris halus - optional)
1 tin tuna dalam tin ditoskan (CZa guna Ayam brand)
1/2 camca teh serbuk lada hitam
Garam dan gula secukup rasa
2 camca besar minyak zaitun (CZa guna minyak jagung je)
Sedikit hirisan daun kuchai (tak guna sebab takde stok)

Cara membuatnya : Ini cara CZa sendiri

Panaskan minyak jagung dalam kuali
Tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum
Masukkan sos spageti hingga mendidih
Masukkan tuna, makaroni, cili yang dihiris, tomato ceri, lada hitam. Gaul rata
Tambah sedikit garam dan gula. Sesuaikan rasa.
Bila makaroni telah agak kering, bolehlah diangkat dan sedia untuk dihidangkan.