Sunday, November 22, 2009

Dah lama rasanya saya tak post entry masakan dari dapur saya disebabkan kesibukan yg berpanjangan. So, sempena cuti ni, inilah menu yang baru saja disajikan utk dinner kami pada malam ini. Entah kenapa, tekak saya ni teringin sangat nak makan spaghetti ni..ok la kawan2, saya 'tepek'kan gambar Spaghetti Prawn Olio (garlic and olive oil) selera saya sendiri. Menu ini sungguh healthy sebab menggunakan olive oil. Hubby makan pun bertambah tadi. Kat bawah ni list bahan dan cara masak (utk 2 org - 2 kali makan).

Bahan2:
Spageti (saya pilih San Remo - half bungkus) - rebus selama 10-15 minit dan toskan
Udang (ikut selera masing2)
Cendawan shitake - yang fresh (sila rendamkan dalam air panas utk beberapa ketika) - hiriskan nipis
5 ulas bawang putih - cincang halus
1 biji bawang besar Holland (kaler oren) - potong dadu
5 tangkai cili kering - rendam dalam air panas dan potong 3
1/2 kiub pati ayam non MSG (saya guna Knorr)
Sedikit garam dan gula
3 sd besar olive oil - utk menumis
Sedikit oregano dan serbuk lada hitam
1/2 cawan air rebusan spageti

Cara2:
1. Tumis bawang putih, bawang besar.
2. Bila bawang dah layu, masukkan cili kering.
3. Then masukkan cendawan dan udang, air rebusan spageti, kiub pati ayam, garam dan gula.
4. Bila dah agak kering, masukkan spageti, oregano dan lada hitam. Kacau2 dah pun siap.
5. Hidangkan utk insan2 tersayang.

Monday, September 14, 2009

Menu utama berbuka tadi, siakap sweet sour. Kali ni ikan siakap tu saya perap guna garam dan kunyit. Sebelum ni guna tepung jagung, tapi disebabkan ketiadaan tepung tersebut, terpaksa la perap guna cara lain. Tapi rasa hampir sama. Utk sos sweet sour tu, saya guna sos cili, tomato dan sos tiram (saya prefer brand Life). Rasanya, memang mendapat pujian dari en hubby tercintaaaa (hatinya pasti gembira kerana dapat menyelamatkan poketnya dari berbelanja makan kat luar..hehe..).


Sunday, September 13, 2009

Ini salah satu menu berbuka petang td, ketupat sotong @ sotong sumbat.
Sila abaikan warna yang agak kecoklatan ituss..yang penting, sedap dan enak dimakan begitu saja..hehe..


Friday, September 4, 2009

Menu berbuka hari ini ialah spageti carbonara dan pizza roti gardenia Ujie's Style. Both amat menyelerakan sekali! TQ Ujie for sharing the recipes!

Spageti Carbonara
Pizza Roti Gardenia - Ujie Style
P/s: Ujie..kenapa pizza aku tu berderai2 sket? Tapi wpun berderai2, rasanya memang sedap!! langsung tak menghampakan!! TQ for sharing!

Salam, apa khabar sahabat2 semua? semoga sihat walafiat hendaknya. Entry kali ini khas untuk teman yang berada nun jauh di perantauan.., Ira Yusof. Ira ni org Johor, teman masa kami sama2 belajar di form 4&5 kat MRSM Pengkalan Chepa. Sekarang beliau sedang sambung PhD di bumi UK..(bila la aku nak ke sana ni Ira??)
So Ira, mu jangan kembang kempis lak bila baca entry ni khas utk mu deh. Nanti boleh la cuba resepi ayam percik ni ya, simple aje..dan harap2 menepati selera mu n hb deh.

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam (potong dua) / 4 ekor ikan kembung
Bahan perap:
2cm inci halia
2cm inci kunyit
2-3 ulas bawang putih
1/2 sudu kecil garam
(ditumbuk dan diperap pada ayam atau ikan, dan dibiarkan selama 1-2 jam)
Kuah percik:
Santan (kalau kat sini dalam RM2)
*15-20 biji cili kering
*1 biji bawang besar (nak lebih pun takpe)
*1 ulas bawang putih
*1cm inci halia
*2cm kunyit (pandai2 la korang agak ya - guna serbuk kunyit pun boleh)
5 batang serai diketuk (3 utk kuah, 2 utk percik kuah kat ayam)
Garam dan gula secukup rasa
1 keping asam keping/gelugor/asam jawa (ikut mana ada kat bumi UK la Ira ya..)
1 cawan air

Bahan bertanda * diblend together

Cara-caranya:
1. Bakar ayam ikut la nak guna peralatan apa, tapi memang takleh lawan cara tradisional la, bakar atas arang)
2. Masuk bahan2 yang diblend dan juga 3 batang serai ke dalam santan yang dicampurkan sedikit air. Masak atas api yang perlahan sambil dikacau2 (kena sentiasa kacau sebab taknak bagi kuah tu bergumpal2).
3. Then masukkan garam, gula dan asam keping.
4. Bila kuah agak pekat, sendukkan sedikit kuah ke dalam mangkuk kecil dan gunakan 2 batang serai utk percikkan kuah pada ayam yang dibakar (masa ni ayam dah dekat2 nak masak tau, jangan lak mu percikkan time ayam duk mentah lg). Balik2kan ayam beberapa kali, each balikan, percik the kuah tu ya.
5. Bila agak2 dah sedang elok masaknya, cantiknya, rupanya, boleh la diangkat. Letak dalam pinggan dan tuangkan baki kuah percik tu kat atas ayam tadi. sedia la utk dimakan panas2. (kalau nak makan lebih dari 1 round, jgn tuangkan kuah atas semua ayam, sebab nanti macam tak best bila dipanaskan, masa nak makan baru tuangkan kuah yg telah dipanaskan).

Selamat mencuba ya Ira, harap2 mu pehe la cara2 aku masak ayam percik ni. Setiap org tak sama cara masak. Resepi ni mak aku yang perturunkan. Huhu..sedih ni...dekat2 nak raya baru boleh balik merasa ayam percik ibuku..

Monday, August 31, 2009

Nasi Ulam

Untuk sesiapa yang nak try menu nasi ulam. Enak dan berkhasiat untuk dimakan. Sebagai penambah perisa, boleh dimakan bersama dengan budu..memang menyelerakan tau!
Nasi ulam dimakan bersama dengan ikan kembung bakar tawar, perahan limau nipis dan sedikit budu.
Ikan kembung ni saya bakar menggunakan fancy grill. Rasanya memang tidak menghampakan.
Bahan2 sampingan untuk nasi ulam;
Jam 12: Ikan kembung bakar tawar yang telah ditumbuk bersama dengan 1 ulas bawang merah, sedikit halia dan 1 sudu kecil lada hitam.

Jam 3: Ikan bilis goreng
Jam 6: Ikan bilis tumbuk (boleh juga guna udang kering atau ikan masin)
Jam 9: Kelapa parut digoreng tanpa minyak dan ditumbuk
Ulam-ulaman yang dihiris halus, terpulang pada selera masing2.
Akhir sekali semua bahan2 sampingan dan ulam2 digaul bersama dengan semangkuk nasi putih yang telah disejukkan. Hidang dan sedia untuk dimakan bersama dengan orang tersayang!

Menu untuk berbuka puasa tadi..penat betul memasak hari ni..

Nasi Ulam
Plan asal nak masak nasi beriani, tapi rasa mcm tak berapa nak je..so mintak izin hb utk tukar menu ke nasi ulam..nasib baik menjadi, simple dan amat2 berkhasiat. Dimakan bersama dengan ikan kembung bakar tawar dan budu..perghh!! best!!
Sotong Goreng Tepung
Menu khas untuk suami tercinta, his favourite actually..
Kuih Keria
His fav again, kuih keria. Habiskan keledek buat cek mek molek smlm..
Tembikai
Tembikai untuk dimakan dan juga dibuat jus..memang menyamankan betul la bila minum jus buah fresh ni! tak rugi tau buat sendiri.

Sunday, August 30, 2009

Menu berbuka sekejap tadi...spageti bolognaise dan cek mek molek. Agak buntu sket utk decide menu pada hari ini. Last2 saya mintak kebenaran suami utk masak spageti dan cek mek molek. Keledek suami dah belikan ptg semalam. Dah lama teringin nak makan cek mek molek yang dibuat sendiri oleh tanganku ini..akhirnya..sungguh molek dan jadinya. cuma kurang gula..tapi ok la..menu yang sihat kan. Bahan2 utk spageti pula kami beli di Giant ptg tadi. Sebelum tu singgah Billion sekejap sebab nak jumpa bestfriend hb yang kebetulan balik kg mak mertuanya di Taman Maju, Seri Iskandar. Cuma sempat sembang2 sekejap aje, ajak ke rumah bukan boleh hidang apa2 pun.

Spageti Bolognaise in my own style of cooking
Nampak tak cheese tu?? best betul tauu!!

Cek Mek Molek
My first try..not so bad..senang aje nak buat kuih fav saya ni..

Karipap Segera
Saya sungguh tak reti nak buat karipap. So terpaksa la beli yang segera. The taste..hmm...tak digalakkan untuk beli lagi lepas ni.
Epal dan Kurma

Saturday, August 29, 2009

Betul ke menu ni nama otak-otak ikan ya? Sekali tengok macam pegedil pun ada kan? Tapi bonda kesayangan saya memang namakan ia otak-otak ikan. Apa2 la ya, janji selamat dimakan dan yang paling penting sedaapp!
Entry ini khas buat Onenadiana. So kalau Diana nak cuba buat menu ni dipersilakan. Tapi kalau Diana dan Mr. Faisal rasa tak best, jangan salahkan akak pulak nanti.

Bahan-bahan: (untuk 6 keping @ 2 org makan)
2 ekor ikan kembung saiz sederhana (ikan lain akak tak pernah try okeyy)
1 ikat daun kesum (dihiris halus2)
1 senduk besar kelapa parut (lebih pun sedap sebab lebih rasa lemak, tapi kan kita nak menu yang sihat)
3 ulas bawang merah, sedikit halia (1 cm cukup la), secubit garam dan secubit gula (ditumbuk)
1 biji telur (telur ni bertindak sebagai glue, kalau taknak guna pun takpe..tapi untuk dapat bentuk yang elok, lebih baik guna)

Cara-cara:
1. Asingkan isi ikan dan tulang, make sure semua tulang kecik dibuang.
2. Tumbuk isi ikan hingga lumat. Masukkan dalam mangkuk besar.
3. Gaulkan isi ikan bersama bahan2 yang telah ditumbuk, kelapa parut dan hirisan daun kesum.
4. Masukkan telur yang telah dipukul sedikit demi sedikit ke dalam adunan (lebih kurang separuh sahaja).
5. Bentukkan adunan seperti pegedil dan goreng dengan api sederhana sehingga keperangan.

Then, bolehlah dimakan panas2. Selamat mencuba ya!

Hari ni kami berdua lambat sket makan nasi waktu berbuka. Selalunya kami berbuka dengan kurma dan terus makan nasi. Tapi ptg td disebabkan masakan yang nak dimasak tu memerlukan bbrp step penyediaan, jadi kami cuma berbuka dengan kurma dahulu. Dah siap solat baru kami makan nasi..ok lah layan dulu juadah berbuka ptg tadi ya.. Antaranya daging salai masak lemak cili padi, kerabu daging+mangga, sayur campur (cendawan+carrot+baby corn), otak-otak ikan+daun kesum dan onde-onde (menu ulangan minggu lepas atas permintaan suami).

Daging Salai Masak Lemak Cili Padi

Kerabu Daging+Mangga

Sayur Campur

Otak-otak Ikan+Daun Kesum

Onde-Onde Gula Melaka

Friday, August 28, 2009

Salam semua..alhamdulillah, hari ni genap 7 hari kita berpuasa (bagi yg blm uzur lagi la ya). Setiap hari boleh dikatakan hujan skrg kan. Syukur kerana hujan yang turun itu dapat membersihkan udara di sekeliling kita dan juga menyejukkan muka bumi yang semakin hari semakin panas ini.

Petang tadi saya bertolak balik jam 12.25pm sebaik sahaja tamat kelas dan selamat sampai ke rumah pada jam 2.30ptg. Sepanjang perjalanan, duk terfikir juga apa menu berbuka yang nak dimasak untuk suami tercinta. Siap sms kawan2 lagi semasa driving bertanyakan apa menu yang nak dimasak. Sampai rumah saya rehat sekejap, then kul 4pm saya ke pasar membeli bahan2 utk memasak. Almaklum sajalah, wkend housewife.. Menu hari ni saya decide semasa nak membeli bahan2 tadi. Semuanya berasaskan makanan laut. Last weekend, almost ayam dan daging. Disebabkan kesuntukan masa dan juga penat memandu belum pun hilang lagi, so saya cuma sempat masak 2 jenis lauk dan 1 dessert sahaja. Cukup la utk kami berdua.

Lagipun semasa memandu tadi, saya dengar khutbah solat Jumaat di radio Perak.fm (tiba2 je on channel ni..hehe). Khutbah tadi mengingatkan kita semua supaya tidak membazir di bulan yang mulia ini dan menjaga pemakanan bagi mengelakkan penyakit yang mendatangkan kemudaratan pada diri kita. Selain itu makanan yang nak dimakan juga perlulah terjamin kebersihannya dan semestinya halal. Jadi sesuai sangat lah jika kita semua dapat menyediakan sendiri juadah berbuka kan? As for myself, sedih juga sebab kali ini, saya hanya boleh memasak pada hujung2 minggu sahaja. So peluang yang ada ini tak akan sia2kan begitu saja. Baiklah ini antara menu yang dimasak tadi untuk dikongsi bersama. Kadang2 buntu juga kan nak tentukan menu yg nak dimasak...

Siakap Sweet Sour

Sotong Goreng Kunyit

Bute Nako
(menu ulang tayang)

Monday, August 24, 2009

Update..menu berbuka tadi..masak simple2 je. Daging singgang (menu femes kat kelate masa raya korban), daging goreng kunyit bersama kentang goreng, dessert 'bute nako' my style (fav saya ni..menu ore kelate) dan tauhu sumbat pemberian jiran sebelah (membalas pemberian onde2 saya semalam).
Ok la, utk membuatkan anda semua terliur, kat sini saya letakkan gambar2 tu ya.

Daging Singgang
Daging Goreng Kunyit Bersama Kentang Goreng
Dessert 'Bute Nako' My Style
Tauhu Sumbat

P/s : Esok takde la acara masak2 disebabkan rutin saya dah bertukar ke rutin student. Tempat tinggal pun bertukar. Cuma malam ni saya akan masak kari daging sebagai lauk berbuka suami ptg esok, menu ni is special request from him. Ptg Jumaat saya akan balik semula ke rumah dan mungkin wkend ni saya akan balik ke Kelate untuk berbuka puasa bersama Bonda tersayang...semua ini sedang difikirkan. Harap2 tiada aral melintang.


Sunday, August 23, 2009

Ayam Percik
Ikan Percik
Kerabu Mangga
Sayur Cendawan dan Sawi Goreng
Bendi Celur
Onde-onde

Inilah masakan yang sempat saya masak pada ptg tadi utk menu berbuka. Antaranya ialah ayam percik, ikan percik, kerabu mangga, sayur cendawan dan sawi goreng, bendi celur, onde2 gula melaka, carrot susu dan tidak dilupakan kurma.

Dah lama rasanya saya tidak menulis entry menu dari dapur rumah saya. Sebenarnya dapur tu direhatkan sejak saya kembali study. Ada la sesekali masak menu yang simple2, tetapi tak rajin utk posting ke sini. So, sempena mengambil keberkatan Ramadhan yang mulia ini, saya dengan seikhlas hatinya memasak bbrp menu special khas utk suami tersayang. Semoga bertambah pahala menyediakan juadah berbuka utk suami sendiri, dan semestinya terjamin kebersihannya. Terima kasih buat suami yang membantu mencuci pinggan mangkuk, periuk belanga yang digunakan, so takde la saya penat sorang2 ptg td.

Ramadhan kali ni agak menyedihkan buat kami berdua kerana kami cuma berpeluang utk berbuka dan bersahur bersama hanya di hujung minggu sahaja (3x berbuka dan 3x bersahur). Ini disebabkan tanggungjawab saya yang menuntut sepenuhnya saya berada di tempat lain. Jarak yang memisahkan kami sebenarnya. Namun, syukur kerana masih berpeluang menyambut bulan yang mulia ini bersama2 dengan insan tersayang. Jadi, utk Ramadhan kali ini, saya akan gunakan sebaik2nya menyediakan keperluan untuk suami tercinta.

Thursday, August 20, 2009

Assalamualaikum semua...

Di kesempatan ini, saya (dan suami) ingin mengucapkan Selamat Menyambut bulan Ramadhan yang mulia dan Selamat Menjalani Ibadah Puasa dan Terawih.

Alhamdulillah kita masih diberikan kesempatan untuk bertemu lagi dengan Ramadhan pada tahun ini. Di sini saya ingin
memohon ampun dan maaf, sekiranya ada tulisan saya di dalam blog ini yang menyakitkan hati mana2 pihak. Tiada niat saya untuk maksud tersebut kerana tujuan blog ini diwujudkan hanyalah sebagai tempat untuk saya menulis coretan tentang perjalanan hidup saya, apa yang saya minat dan ingin dikongsi bersama. For me ' Sharing is Caring '. Kepada sahabat-sahabat yang mengenali saya, ampun dan maaf kiranya ada tutur kata dan perbuatan saya yang menyakitkan hati anda semua.

Semoga Ramadhan pada kali ini lebih baik dari Ramadhan yang sebelumnya. InsyaAllah.

Thursday, June 25, 2009

Ini menu utk dinner semalam. Udang dan sayur2 sahaja utk menu diet saya di hari minggu. Hujung minggu tak boleh nak diet sangat sebab selalu jalan2 cari makan. Dah 2 kali weekend berturut2 makan kat Cik Peri-peri! This coming weekend harap2 boleh makan steamboat kat Pak Jonis pula.

Friday, June 19, 2009

Cheesetart

Ini cheesetart yang saya tempah from Syerah Omar, a talented housewife, businessminded and creative person. Akak tolong promote ya Syerah.. Cantik dan lemah lembut orangnya, cakap pun perlahan aje. Mummy to Lana yang comel sangat2! Masa pi amik order ni, boleh la tgk Lana secara live, kecik je kat luar banding dalam gambar kat FP mummynya.

Cheesetart ni ada 3 perisa semuanya, blueberry, strawberry dan mango. Semuanya best, rangup dan manis2 buah! Saya mintakkan Syerah kurangkan filling sebab dalam usaha mengurangkan kalori yang diambil sehari2. Rasanya saya kena repeat order sebab hubby pun suka! Saya lagi la suka...hehe

Lama rasanya tak update blog ni, hari2 just buka blog sendiri untuk menyinggah ke blog2 lain yang ownernya rajin update new story. Bbrp hari kblkgn ni saya agak kurang sihat sebenarnya, sejak balik dari acara menjelajah ke negeri2 di utara tanahair. Nanti saya akan update kemudian tentang acara jalan2 tersebut. Betul kata my teman rapat, "mu ni gak, sokmo (selalu) demam bila balik dari jalan jauh2". Mula2 saya fikir kebetulan saja..rupa2nya, it happened again tak sampai sebulan.
Selain dari tu, ada few family problems yang perlu saya selesaikan. Hope semuanya akan reda selepas ini. Saya pun tak lama lagi akan busy semula.

Tapi bukan itu yg saya nak highlightkan kali ini. Sebenarnya nak update menu yang saya masak khas utk diet makan saya tempohari. It was grilled salmon with chopped avocado. So simple but tasty. Salmon tu saya perap dengan sedikit garam dan lada hitam, then grilled dengan olive oil. Avocado dipotong dadu. Lepas tu perah dengan lemon masa nak makan.

Monday, June 8, 2009

Gulai Telur

Ini pula menu utama utk lunch hari ini, gulai kuning telur ayam. Sila abaikan entry2 sy kblkgn ini yang byk memuatkan menu2 yang saya masak, maaf kalau membuatkan anda semua terliur. Tetiba diri ini sungguh rajin memasak disebabkan timbul kesedaran utk mengurangkan makan2 di luar. Yang paling penting, memang kena masak sebab adik perempuan saya yang bongsu ada tinggal bersama buat sementara waktu.
Menu ini tiba2 terfikir utk dicuba (1st try)setelah membaca entry Ujie tentang gulai telur. Mula2 saya ingatkan telur itik, tapi rupanya Ujie menggunakan telur ayam. Selalunya, kalau kat kg, mak sy mesti menggunakan telur itik.
Caranya :
(setelah diolah dari resepi Ujie)
Masukkan santan (RM1) ke dalam periuk, 5 biji bawang merah dan 3 ulas bawang putih yang telah ditumbuk, sedikit serbuk kunyit, 5 hiris lengkuas, 2 keping asam keping, garam dan gula. Masakkan sehingga mendidih. Kuah perlu sentiasa dikacau bagi mengelakkan dari berkeladak (betul ke perkataan ni??). Kemudian masukkan 4 biji telur sebiji demi sebiji (pecahkan telur ke dalam mangkuk terlebih dahulu baru tuangkan ke dalam kuah, hati2 supaya telur kuningnya tidak pecah). Kacau perlahan sehingga telur kuningnya masak. Angkat dan hidangkan.

**Ujie, aku tak masukkan cili kisar, 1 sebab takde stok and 1 lg sebab tekak nakkan gulai warna kuning sekuningnya..nasib baik la rasanya seperti yang aku kehendaki.**

Menu kali ini di'follow' sebijik2 dari blog Ujie, one of my sweetest friend now. TQ and credit to Ujie sebab sudi kongsi resepi dari dapur Chujie. Uniknya menu ini sebab menggunakan air asam jawa. Rasanya amat menepati selera.
Cara Ujie :
Goreng ayam yang telah diperap dengan garam dan kunyit. Angkat ayam. Goreng bawang besar, bawang putih dan cili merah yang dimayang halus. (Ujie, aku tambah hirisan cili padi sebab nakkan pedas). Masukkan sedikit serbuk kunyit dan kicap. Akhir sekali, masukkan stgh cawan air asam jawa. Kacau sehingga agak kering dan bolehlah diangkat. Sesuai dimakan panas2 dengan nasi putih.

**To Ujie, lepas dah makan td, rasanya next time kena masukkan sedikit hirisan halia muda..sure lg best kan!**

Ini menu khas utk lunch semalam, permintaan dari suami tersayang. Fav menu dia la kiranya. Disebabkan masih ada stok daging hari sebelumnya, jadi tertunai lah permintaan beliau kali ni. Kari daging dimasak bersama dengan kentang.
Caranya :
Daging diperap bersama dengan sedikit rempah kari. Tumis kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga serta halia, bawang merah dan bawang putih yang dimayang halus (kalau suka boleh masukkan daun kari). Masukkan rempah kari yang digaul dengan sedikit air. Masukkan daging dan kacau. Bila air daging dah hampir kering, masukkan air asam jawa, santan, kentang yang telah dipotong, garam dan gula. Setelah daging dan kentang empuk, bolehlah diangkat dan dihidangkan.

*** saya memang suka kari daging@ayam, sebab boleh dicicah dengan roti***

Saturday, June 6, 2009

Menu ini saya masakkan khas untuk suami tercinta sempena cuti umum Hari Keputeraan YDPA Agong. Suami tersayang cuti hari ini, so tak rugi rasanya memasak utk memikat hati suami.

Pagi tadi kami berdua pergi ke pasar Sitia1 untuk misi mencari tulang barang sekilo dua. Bila melihat pada tulang2 yang ada di atas meja penjual tersebut, saya dengan ramah mulutnya bertanya, "Pakcik, kenapa tulang ni mcm tak berapa nak ada isi je ye?". Terus pakcik tu keluarkan 1 plastik. Rupanya2 itu taktik pakcik tadi menjual. Tulang2 elok yang penuh dengan daging disorok. Bertuah la saya pada pagi tadi (sure sebab niat yang baik kan). Kata pakcik tu, "Ini tulang memang baik punya, utk org2 kita pakcik bg la yang ini, tp kalau utk org2 I****, pakcik ckp itu je yg ada". Hmm...ok jugak pakcik ni. Nasib baik saya pegi pasar dengan suami. Kalau suami pegi sorang2, sure dpt tulang tak de isi (berfikir sendiri - agaknya laa..). So dpt la beli tulang RM20 (1kg is RM15) dan stgh kilo daging (saya mintak yang elok punya) RM9. So menu utk lunch hari ini semuanya berasaskan daging lembu. Abis la diet saya hari ni.

Balik rumah terus bersihkan tulang dan daging tadi. Sblm masak, sempat juga sy tel mek kat kg sebab nak ty cara mek masak sup tulang. Rupanya smlm, mek pun masak sup tulang juga. hmm..kebetulan (Saya takde la rasa bersalah, mula2 td risau juga takut buat mek terliur lak kan). Dah dpt resepi, saya terus ke dapur utk start masak.

Caranya :
Bersihkan tulang. Caranya gaul tulang tersebut dengan sedikit garam, biarkan sebentar, kemudian masukkan air dan dicuci bersih. Kemudian masukkan tulang2 itu ke dalam periuk, masukkan air. Masukkan 1 inci halia, 1 inci lengkuas dan 3 ulas bawang putih (semuanya diketuk ya). Masukkan rempah sup tulang dan sedikit lada hitam tumbuk, sedikit garam dan gula dan juga 1/2 kiub pati lembu. Rebus tulang tersebut sehingga empuk (almost 1 hour). Ini tips saya amalkan selalu untuk mengempukkan daging, setelah kuah sup mendidih, perlahankan api, dan renehkan sup dengan api yang perlahan, sesekali je kacau.
Hidangkan sup tulang ini panas2, untuk menghidang, taburkan bawang merah goreng, hirisan daun sup dan daun bawang, cili padi dan perahan limau nipis. Memang menambat hati suami!

Rindu masakan seorang ibu yang nun jauh di kg halaman. Jadi hari ini saya masak daging koreng kunyit. Resepi asal ibu yang dikasihi.
Caranya :
Daging dihiris nipis2. Perapkan dengan sedikit garam dan kunyit. Tumis bawang putih dan halia (agak2 la ya) yang telah ditumbuk halus. Kemudian masukkan daging. Goreng seketika, dan masukkan sedikit air. Setelah kering air, goreng lagi utk seketika (utk bagi garing). Kemudian masukkan bawang besar yang dihiris bulat, cili merah dan belahan tomato. Tuangkan sedikit kicap. Kacau sebentar dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.

** Wpun resepi dan cara memasak spt yang selalu dimasak oleh ibu saya, tetapi rasanya masih tidak seperti yang dimasak oleh beliau** hu hu...apa yang tiada ya? Sudah tentu air tangan dan kasih sayang seorang ibu memasak utk anaknya. Jadi hargailah ibu anda semasa beliau masih di muka bumi ini. Kepada yang telah kehilangan ibu, sedekahkanlah Al-Fatihah utk arwah. Semoga rohnya sentiasa dicucuri rahmat.

Ini pelengkap menu tghr td. Dah lama tak makan sayur yang digoreng mcm ni.
Caranya : Tumis bawang putih dan bawang merah yang dihiris, kemudian masukkan sedikit air, 1/4 kiub pati bilis non 'msg', sedikit garam dan gula. Kemudian masukkan kacang buncis yang telah dipotong serong, carrot yang dipotong ikut kreativiti masing2, bawang besar hiris dan cili merah. Setelah sedikit layu, angkat dan hidangkan.

Ha..korang jangan tak caya lak ya. entry ini khas untuk semua rakan2 yang suka ke dapur. Saya nak berkongsi satu tips berguna untuk menjadikan bawang goreng kita tu rangup serangup2nya. Petua berguna ni sy dpt dari Sifu Chef yang paling sy admired! tak lain tak bukan Abg Mat Gebu itu. Sekalung penghargaan utk beliau kerana berkongsi petua ini. Tips yang berguna eloklah dipanjangkan utk org lain kan.

Ok, begini caranya :
1. Kupas bawang merah, cuci bersih dan toskan.
2. Hiris nipis2 bawang tersebut.
3. Campurkan dgn 1/2 sudu kecil guna dan garam halus, gaul rata.
4. Goreng hingga keperangan, angkat dan toskan minyak atas paper towel.
5. Simpan dalam bekas kedap udara.

Hasilnya memang rangup. Selamat mencuba ya. Bawang goreng ini sesuai ditabur di atas apa jenis sup. Kalau rajin, boleh la buat lebih sket dan simpan, elok utk kesihatan kalau nak dibandingkan dgn bawang goreng apa2 jenama yang kita beli kat kedai tu kan. Just sharing..