Monday, June 8, 2009

Kari Daging dan Kentang

Ini menu khas utk lunch semalam, permintaan dari suami tersayang. Fav menu dia la kiranya. Disebabkan masih ada stok daging hari sebelumnya, jadi tertunai lah permintaan beliau kali ni. Kari daging dimasak bersama dengan kentang.
Caranya :
Daging diperap bersama dengan sedikit rempah kari. Tumis kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga serta halia, bawang merah dan bawang putih yang dimayang halus (kalau suka boleh masukkan daun kari). Masukkan rempah kari yang digaul dengan sedikit air. Masukkan daging dan kacau. Bila air daging dah hampir kering, masukkan air asam jawa, santan, kentang yang telah dipotong, garam dan gula. Setelah daging dan kentang empuk, bolehlah diangkat dan dihidangkan.

*** saya memang suka kari daging@ayam, sebab boleh dicicah dengan roti***

0 comments: