Wednesday, January 14, 2009

Mee Hailam

Mood study punya la malas..tak tau pasai apa..tp mood masak lak menjadi2..ptg ni I masak mee hailam...td sms hubby tanya nak mee kari, mee kuah, mee hailam or mee sup. Hubby reply nak mee hailam..So taraaa...jadi la mee hailam hasil jalan2 ke alam maya ni.

Bahan-bahan:
1/2 paket mee kuning dibasuh dengan air dan ditos
1 keping dada ayam dipotong kecil
3 ekor sotong dipotong bulat
10 ekor udang saiz sederhana
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah dihiris dan digoreng utk dijadikan hiasan
Sayur-sayuran (sawi, kobis, cendawan tiram, carrot) dipotong
1 biji tomato dibelah 4
1 biji cili merah
7 tangkai cili padi hijau
1 sudu besar sos tiram, cili dan tomato dicampurkan bersama
2 sudu besar kicap
1/2 kiub pati ayam
Sedikit garam dan gula
1 sudu tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
Minyak untuk menumis
2 biji limau kasturi dan lada hitam (optional)
2 cawan air

Cara-cara:
1. Tumis bawang putih.
2. Masukkan daging ayam, goreng hingga masak.
3. Masukkan sotong dan udang. Setelah hampir masak, masukkan air.
4. Masukkan sos-sos yang telah disebatikan.
5. Kemudian masukkan sayur-sayuran (cendawan, carrot, kobis, sawi, cili merah, cili padi, tomato), mee kuning, kiub pati ayam, kicap, garam dan gula serta bancuhan tepung jagung.
6. Setelah mendidih, angkat dan hidangkan. Perahkan limau kasturi dan taburkan serbuk lada hitam serta bawang goreng utk rasa yang lebih sedap.

Apa lagi...jom makan panas2. Sejuk nanti tak sedap. Selamat mencuba.

0 comments: