Wednesday, February 3, 2010

My Home Made Burger

Maafkan tuan rumah kerana sudah lama tidak buat entry pasal masakan kerana tuan rumah sibuk bercuti2 Malaysia (ke Sg Petani dan Fraser's Hill). So hari ni saya updatekan menu dinner semalam, home made burger. Lebih tepat, daging burger buat sendiri. Roti minta mr. hb belikan lepas beliau balik dari keja. Alkisahnya pg smlm 8.40am bertolak ke kampus for kelas 11am-1pm. Sampai sana jam 10.30am, sempat la rehat jap before kelas. Right after kelas, terus memecut balik Manjung, ingat nak stop kat R&R Semanggol for lunch, tapi tak jadi. Then ada roadblock lepas R&R tu..so jalan quite slow. Nasib baik my AGS selamat. Sampai Manjung around 3pm, terus ke Billion utk beli bahan2 masak sebab perut dah lapar sgt (nak beli mcm tak tau nak makan apa). Balik rumah start prepare utk masak. Utk minum petang, sy buat cek mek molek. For dinner burger aje la. Hb sampai makan 2 ketul burger. Sian lak tgk sebab sy mmg kurangkan masak nasi sekarang.
Utk share cara buat daging burger sendiri, idea sendiri lepas tgk rancangan2 memasak kat TV.
Bahan2:
Daging lembu kisar (Ramly)
Bawang Holland (potong dadu halus)
Daun bawang (hiris halus)
Lada hitam ditumbuk
Sedikit garam
Cara2:
1. Gaulkan kesemua bahan2, buat bulat2 mcm daging burger. Then masukkan dlm peti ais sekejap.
2. Kemudian grill atas non-stick pan (tak perlu guna minyak).
3. Balik2kan daging, bila hampir masak tuangkan sos lada hitam (sy guna Life).
4. Angkat dan sedia utk dihidang bersama roti burger (Gardenia), salad, timun dan tomato.

4 comments:

kirana said...

rajin tul la akak ni
nnt tak da idea leh cilok resepi kat sini..


sy dah emel dah..

Mak Su said...

salam kenal, salam ziarah

tertarik juga ni nak buat burger sendiri, tentu lebih fresh dan perasaan yang lebih ceria kan... for the family :)

Zawiyah said...

salam kenal dan salam ziarah kembali mak su.
terima kasih sudi tinggal jejak kat sini. masakan simple je. tp yg penting, dimasak sendiri. pasti lebih berkhasiat.

CheZa said...

ana, cilok je la.
simple je menu tu..

nti akak cek inbox. dah nak due date dah ni kan 20hb ni