Sunday, April 12, 2009
Actually buat apam ni last week. Tapi tak rajin nak menulis. 1st try jugak ni..apam gula melaka. Mmg my fav kalau resepi2 berasaskan gula melaka @ nise ni. So kali ni try masak apam. Rasanya boleh tahan jugak la..sebab mr hb suka makan.
Bahan-bahan:
Bahan 1
1 cawan air *
1/2 cawan gula melaka * (dalam 2-3 keping)
1 helai daun pandan *
3 camca besar gula pasir * - dimasak, tapis dan sejukkan
Bahan 2
2 cawan tepung gandum
1 camca teh yis
3/4 cawan air - larutkan yis dengan air dan masukkan tepung gandum
Bahan 3
Kelapa parut dan sedikit garam digaul bersama
Cara membuat:
1. Campurkan bahan 1 dan bahan 2. Kacau sebati dan biarkan selama 1 jam pada suhu bilik
2. Panaskan pengukus dan kukus selama 35-40minit.
3. Setelah masak, potong apam dan hidangkan dengan kelapa parut.
Labels: Kuih Tradisional, MY MENU
0 comments:
Post a Comment